Forelesning

Growth hacking: effektiv markedsføring på en rimelig måte

I dag dreier markedsføring seg om enhver kontakt en person har med en bedrift. Kontakten kan være via nettsiden, betalte annonser, innlegg i sosiale medier, eller gjennom produkter og tjenester som bedriften tilbyr.

Hva er growth hacking?

Growth hacking eller vekst hacking er et begrep for strategier som kun fokuserer på vekst. En growth hacker bruker blant annet sine kunnskaper om koding, utvikling, analyser, optimering, innhold og testing for å markedsføre produkter eller tjenester. Strategien brukes ofte tidlig i en oppstartsfase av et prosjekt, der formålet er å vokse raskt. «Målet er å maksimere markedsaktivitetenes og produktets evne til å holde på kunder og få flere kunder uten å bruke mer penger på betalte markedskanaler» (Kazonza 2018). Metoden er særlig godt egnet for startups, som typisk har lite penger på bok (Slette, 2015).

Jeg syns denne videon er god, den forklarer fenomenet på en enkel og forståelig måte. Ta en titt dersom du ønsker å lære mer om fenomenet:

Et rimeligere alternativ

Å komme på førstesiden på Google kan bety økning i salgsinntekter verdt hundre tusen kroner. Det er dyrt men kanskje også et fremtidig mål for mange store bedrifter. Bedrifter som kjøper annonseplasser basert på ulike søkeord som de ønsker å bli gjenkjent med, betaler i dag opp mot 2000 kr per klikk. For mange nyoppstartede bedrifter vil det oppleves så og si umulig å utkonkurrere de største bedriftene og oppnå vekst, hovedårsaken ligger trolig i at det er for dyrt. Growth hacking viser til eksperimentering, kreativitet og testing. Du går bort fra den tradisjonelle markedsføringen som ofte er veldig dyr, og legger vekt på kreativitet. Growth hacking egner seg derfor utmerket for dem som er villige til å gå et steg utenfor komfortsonen uten å bruke virale pengesummer.

Hypergrowth.consulting - Full Stack Growth Hacking and Marketing ...

Hvorfor skal du bruke Growth hacking?

  • for å finne nye måter å vokse eller hindre kundefrafall på
  • hvis du vil jobbe raskere, mer iterativt og datadrevet
  • hvis du ønsker et alternativt/supplement til tradisjonelle markedskanaler

Dersom du er nysgjerrig vil jeg anbefale deg å lese mer om hvorfor du skal benytte deg av growth hacking her.

Markedsføring på en ny måte

Ved anvendelse av growth hacking, må man se på nye muligheter og måter å markedsføre seg på. Gode markedsføringskampanjer er dyrt og dermed nedprioritert blant mange bedrifter. Av den grunn bør man prioritere å tenke kreativt, måle, analysere og teste for å skape oppmerksomhet rundt produktet eller tjenesten. Det er ikke selve markedsføringen som skal føre til at bedriften vokser, det er produktet eller tjenesten som den bestemte bedriften tilbyr. Dette er noe av tankegangen ved growth hacking. Målet er at spredningen skal skje gjennom for eksempel sosiale medier. Produktet skal helst være så bra at folk deler det videre frivillig på sine sosiale kanaler, snakker om det og anbefaler det til venner og bekjente. I dag finnes det algoritmer på både Facebook og Instagram som bidrar til å gjøre det enkelt å teste og tilpasse produktene og tjenestene sine slik at rett målgruppe blir eksponert for innholdet til bedriften. Produktene og tjenestene som selges bør løse et kundeproblem eller i det minste få kunden til å erkjenne at han eller hun har et problem eller et behov som må løses. På den måten vil det sannsynligvis oppleves lettere å oppnå salg og interesserte kunder. Ved growth hacking legger man mer vekt på at produktet i seg selv er det som skal sikre vekst, produktet skal aller helst markedsføre seg selv.

Image result for growth hacking

Bedrifter som benytter seg av Growth Hacking

For å vise til hvor effektiv en slik vekststrategi kan være syns jeg det er relevant å vise til vellykkede bedrifter som benytter seg av growth hacking. Eksempler på bedrifter som benytter seg av strategien er Dropbox, Hotmail og AirBnb. Dette er tre store selskaper som har klart seg godt på det digitale markedet. Utenom deres vellykkede digitale tilstedeværelse, er det kanskje bare growth hacking som er fellesnevneren hos dem. Som en del av sine kampanjer, har alle benyttet seg av veksstrategien som en del av en kampanje.

AirBnB

For å nå potensielle kunder, benyttet AirBnb seg av en amerikansk versjon av Finn.no. Det viste seg at denne plattformen skulle være heldig å bruke for AirBnb. Plattformen la til rette for god markedsføring, på en litt annerledes måte, samtidig som den la til rette for å finne potensielle kunder som var ute etter et sted å overnatte, gjerne til en rimeligere pris enn det hotellene tilbyr.

Dropbox

Dropbox ønsket flere kunder, strategien de brukte var å vise til en kampanje som fokuserte på å belønne eksisterende kunder for å få dem til å invitere nye kunder inn. For hver nye kunde de eksisterende kundene «inviterte», fikk de en premie som tilsvarte ekstra lagringsplass. Denne typen markedsføring og veksttrategi skaper engasjement og en god holdning til bedriften.

Hotmail

Hotmail gjennomførte en liknende kampanje. De oppmuntret mottakerne til å registrere seg for en ny konto. For hver utgående mail, oppfordret bedriften til den nye registreringen, noe som gjorde at mange valgte dem som plattform for sin mail.

Growth hacking i Norge?

I Norge har vi færre eksempler på virkelig vellykket bruk av denne typen markedsføring. Men i fremtiden vil vi sannsynligvis se fler eksempler på norske selskaper som benytter seg av strategien, særlig nå som vi kan lære av stadig flere store internasjonale selskaper.

Kilder:

https://medium.com/inligo/growth-marketing-hva-er-det-de2d8d044078

https://www.google.com/search?q=growth+hacking&newwindow=1&sxsrf=ALeKk01LVBO9oOJ8mdm50R3eiItRrK5J9A:1590062870460&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjqs8Hk9cTpAhVBx4sKHdxaCxcQ_AUoAXoECAwQAw&biw=862&bih=874#imgrc=GKLUyNqy0NrHAM

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *