Forelesning

Vi er ikke anonyme på internett

Ett av de store problemene med utviklingen av internett er knyttet til utviklingen av filterbobler og ekkokamre. Hva er egentlig dette og hvordan oppstår det?

Hva er en filterboble?

En filterboble er en systematisk, individuelt tilpasset avgrensning av informasjon og opplevelser på internett som kan føre til ensretting og stagnasjon hos enkeltbrukere eller grupper. Filterbobler oppstår når ulike algoritmer på en nettside sorterer informasjon som en bruker søker etter, basert på informasjon om brukeren, vi får altså vårt eget begrensede informasjonsunivers. Skremmende?

I dag er det mange bedrifter som jobber for å skreddersy sine tjenester og digitale plattformer som for eksempel nyheter, reklame og personlige preferanser. Denne typen tilpasning skjer gjennom tidligere innsamlet informasjon som bedriften sitter inne med gjennom tidligere søkehistorikk. Særlig merkbart er dette fenomenet på sosiale medier, eksempler er Facebook og Instagram som skreddersyr nyhetsfeeden til sine brukere slik at den sosiale plattformen skal føles interessant for akkurat deg, – til enhver tid.

Vi lever i en konstant filterboble

Vi beveger oss mot en verden der Internett viser oss det de tror vi ønsker å se, men ikke nødvendigvis det vi trenger å se, ifølge Eli Pariser. Pariser mener at ved å kombinere alle disse filtrene og alle disse algoritmene, får vi den såkalte filterboblen. Problemet er at vi ikke selv bestemmer hva vi vil ha av informasjon og at vi ikke vet hva som blir filtrert bort. Vi får bekreftet våre synspunkter og holdninger. Dette kan for eksempel være politiske holdninger.

Ekkokammer: Mer av det du (mis)liker?

Er på utkikk etter ny bolig, og forvandler din søkehistorikk på for eksempel Finn.no deretter, kan Facebookfeeden din raskt fylles opp med artikler relatert til nettopp ny bolig. Søketjenesten Finn.no vil også fange opp hvor du ønsker å bo, på den måten vil boliger i nærheten av akkurat dette området dukke opp.

person using phone

Slik påvirkes du av ekkokammereffekten

Et ekkokammer er en metaforisk beskrivelse av informasjon og oppfatninger som blir forsterket gjennom repetert kommunikasjon.

Noe av det som er mest skremmende med denne effekten er at det kan påvirke våre holdninger og vårt synspunkt på for eksempel politikk, enten i en negativ eller positiv retning. Kanskje du melder deg inn i grupper og forum på for eksempel Facebook med en overvekt av likesinnende mennesker. Kanskje gjør du dette kun for å innhente informasjon og for å reflektere, ikke fordi du nødvendigvis er interessert i eller støtter den politiske retningen. Skremmende er det at medlemmene av gruppen sannsynligvis vil dele saker med et ensidig vektet synspunkt. Resultatet blir at du føres inn i et slags spor hvor du mottar mer av det algoritmene vet (eller tror) at du liker, og mindre av det du ikke liker eller ikke er interessert i. Resultatet blir igjen at våre politiske meninger og holdninger sakte men sikkert kan endres uten av vi selv legger merke til det.

Resultatet av såkalte filterbobler kan føles skremmende fordi filterboblene har makt til å styre informasjonen vi har tilgang til. Et praktisk eksempel som mange sannsynligvis kan kjenne seg igjen i, er om du søker på «miljø og bærekraft» ett par ganger på for eksempel Google, allerede da har vi bekreftet for Google vårt politiske synspunkt, i hvert fall til en viss grad. Resultatet blir at vi får opp artikler om miljø og bærekraft der Miljøpartiet De Grønne er i søkelyset og partiene med mindre fokus på miljø ganske raskt filtreres bort. Ved å bare motta informasjon som bekrefter det man allerede vet eller som ikke utfordrer tankegangen vår, kan man miste evnen til å utvikle ny innsikt og nye holdninger. På den måten kan filterboblene og ekkokamrene påvirke oss.

Hva tenker du om at algoritmer kan påvirke vårt syn på politikk? Legg gjerne igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *